Archeologisch park De Rieten

Bezoek het archeologisch park de Rieten in Wijshagen en maak kennis met het verhaal van de mensen die 2400 jaren geleden in deze regio leefden. De ontdekking van de grafheuvels in 1984, met rijkdommen vervaardigd uit aardewerk, ijzer, brons, en zelfs goud vertellen een boeiend verhaal.

Er leefde hier een volk van landbouwers, veetelers en ambachtslieden. Hun leiders hadden handelsrelaties met Kelten die in Centraal-Europa leefden. De Rieten was een begraafplaats van deze leiders die deel uitmaakten van de elite.

Drie elitegraven, twee eenvoudige graven, een Romeins Heiligdom en een jonger grafveld met 44 graven werden blootgelegd. De drie elitegraven zijn het pronkstuk van de site. In deze graven werden de ‘cista’ en 2 ‘situlae’ gevonden. In deze ‘emmers’ werden in die tijd de crematieresten van telkens één belangrijke persoon gelegd. Zij behoren tot de topstukken van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.

De gemeente Meeuwen-Gruitrode vond dat de vindplaats in de deelgemeente Wijshagen in de schijnwerpers mocht staan. De aanwezigheid van bronzen vaatwerk en bijgaven in voorhistorische graven is in ons land zo uitzonderlijk dat vondsten van die aard zonder meer opzien baren. De site werd gerenoveerd en in 2010 opnieuw geopend. Het project kwam tot stand in samenwerking met het Provinciaal Gallo-Romeins Museum en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland.

Volg de 26 stapstenen en reis in de tijd ...

Archeologisch park De Rieten

Adres:
Rietenstraat z/n
3670 Meeuwen-Gruitrode (Wijshagen)

Open: vrij toegankelijk

Prijs: gratis

Contactinformatie