Wandelgebieden

Duinengordel

De Duinengordel is een uniek landschap van 3000 hectare, centraal gelegen tussen de gemeenten Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek en Maaseik. Gevarieerde bossen, uitgestrekte landduinen, kleurrijke heide en mooie vennen zijn er een thuis voor zeldzame dier- en plantensoorten. Hier vind je de Oudsberg, de grootste en hoogste landduin van Vlaanderen.

Duinengordel

Donderslag

Het wandelgebied Donderslag leidt je langs enkele mooie vennen zoals Turfven en Ruiterskuilen. Zij hebben, gelegen als een oase in het zanderig duinengebied, een bijzondere aantrekkingskracht op planten en dieren. Ontdek de zeldzame dodaars, de heikikker en de blauwe glazenmaker. De bewegwijzerde wandelingen kun je combineren.Donderslag

Oudsberg

De Oudsberg is een natuurreservaat dat beheerd wordt door het Agentschap voor natuur en Bos. De Oudsberg, een landduin die tot 40 meter boven het Kempisch Plateau uitsteekt, is de grootste landduin van Vlaanderen. Hij maakt samen met de omliggende bossen en heidegebieden deel uit van een uniek natuurgebied. Dit soort duinen zijn bijna verdwenen in West-Europa. Daarom behoren vele planten- en diersoorten die hier wonen tot de zeldzame in de Hoge Kempen. Ontdek de nachtzwaluw, de boomleeuwerik, de zandloopkever en struikheide, ... .

De Oudsberg maakt bovendien deel uit van het ‘Hoge Kempen ruraal-industrieel overgangslandschap’ dat kandidaat is voor Unesco werelderfgoed.

Oudsberg

Solterheide

Het wandelgebied Solterheide is het bosgebied bij uitstek in de Duinengordel. Het gevarieerd bos geeft onderdak voor vele planten en dieren. Mossen, varens, paddenstoelen, … naast de typische soorten zoals  een zwarte specht, de houtsnip en de ree vinden hier een plekje naar hun zin. Uitgestippelde routes zijn goed voor kilometers wandelplezier. Als je stil bent krijg je hier misschien wel een ree te zien!

Meeuwen-Gruitrode_Solterheide.jpg

Meer info: www.duinengordel.be

Abeekvallei

Het wandelgebied van de Abeekvallei biedt je een intact biotoop met mooie meanders en holle oevers. Het water van de Abeek is van goede kwaliteit en zorgt voor een grote planten- en dierenrijkdom. Rietlanden, vijvers en bloemrijke hooilanden maken deel uit van het decor. Onderweg houdt een plankenpad je voeten droog. De gele dotterbloemen, speenkruid en witte klaverzuring maken het moerasplaatje compleet terwijl een iglo van groeiend wilgenvlechtwerk een knusse rustplaats aanbiedt. Een kleine kudde Galloways grazen hier in alle kalmte. Al zijn ze erg mak, toch aai je ze beter niet.

Omwille van de hoge natuurwaarde is de Abeekvallei grotendeels beschermd als NATURA 2000-gebied.

Meer info: www.abeek.be

Neem hier een kijkje in de mooie Abeekvallei ter hoogte van Meeuwen-Gruitrode, Peer en Bocholt.

Deze drone-film werd gemaakt door Bart Tilmans.
Laat je verleiden ... en trek nadien zelf op ontdekking!

Meeuwen-Gruitrode_Abeek.jpg

 

Meeuwen-Gruitrode_ErpekomEllikom.jpg

Langs de Abeek in Meeuwen-Gruitrode liggen drie watermolens: de Dorpermolen, de Berenheidemolen en de Hoogmolen. Eveneens passeer je de plekken waar vroeger de Slagmolen en Neermolen stonden.  De Hoogmolen is gerestaureerd en ingericht als een hotel met brasserie. De Dorpermolen is ingericht als taverne.

NeermolenDorpermolenOlieslagmolen Ellikom in Bokrijk

Contactinformatie