zondag 10 september 2017: Open monumentendag

Een bijzondere kennismaking met twee monumenten in Oudsbergen

Ter gelegenheid van Open Monumentendag kan je twee historische gebouwen in Oudsbergen op een heel bijzondere manier leren kennen. De voormalige Commanderij van de Duitse Orde in Gruitrode en de Sint-Lambertuskerk in Opglabbeek werden geselecteerd voor het project “Dit Zien Wij” en zetten op zondag 10 september hun deuren van 13.00 tot 18.00 u. open. De toegang is gratis.

Dit Zien Wij

“Dit zien wij” is een project van de provincie Limburg dat aansluit bij de tentoonstelling van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium rond de Duitse glasnegatieven uit 1914-1918. Alle 44 Limburgse gemeenten selecteerden één foto van Limburgs bouwkundig erfgoed uit de periode rond WO I. Centraal staat de vraag: wat blijft er vandaag over van deze gebouwen en welke veranderingen hebben zij tot vandaag ondergaan? Tijdens Open Monumentendag kan je het ontdekken en zetten alle 44 monumenten in Limburg hun deuren open. Om 14.00 u., 15.00 u. en 16.00 u. staan gidsen voor je klaar, ook in Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek.

Commanderij Gruitrode

Opgegraven objecten, documenten en foto’s geven een inkijk in de evolutie die de voormalige Commanderij van de Duitse Orde doormaakte sedert de Groote Oorlog. Gidsen vertellen je tijdens een rondleiding in het kasteel over de “vloek” die een volledige restauratie verhinderde. Vandaag ligt een masterplan klaar om de site van de Commanderij in ere te herstellen. Doorlopend ontdek je unieke foto’s van het WOI-front aan de Westhoek, gemaakt door een officier uit Gruitrode. In de kasteeltoren vind je restanten van de Duitse Ridderorde uit opgravingen op de site. Terloops kan je genieten van een drankje op de mooie binnenkoer van de Commanderij.

Adres: Weg naar Opoeteren 2, Gruitrode


Sint-Lambertuskerk Opglabbeek

De Sint-Lambertuskerk in Opglabbeek kreeg sinds WO I een hele make-over. Deze prachtige kerk is gebouwd in Maasgotische stijl. De toren dateert uit de 13de eeuw. De kerk werd na 1927 uitgebreid, vooral in de breedte. Ook de omgeving van de kerk is sterk veranderd in de 20ste eeuw. Weet jij nog welke gebouwen oorspronkelijk rond de kerk stonden en welke je nu nog terugvindt in het straatbeeld? Je ontdekt het tijdens een van de gidsbeurten.

Adres: Kapelstraat 8, Opglabbeek

Fietstocht

Op Open Monumentendag staat er in Opglabbeek ook een fietstocht op het programma. Tijdens deze tocht zie
je hoe, met de komst van de mijnen, Opglabbeek en de streek rond Genk veranderden.

Praktisch:
Vertrek: zondag 10 september 2017 om 13.30 u. vanaf de parking op het dorpsplein in Opglabbeek.
Gratis deelname en inclusief verzekering, 1 consumptie en een bezoek aan de Oekraïense Orthodoxe Kerk.

Deze fietstocht is een samenwerking tussen Pasar Opglabbeek, gemeente Opglabbeek en Herita.

Contactinformatie